terugterug naar het overzicht

SMAAKLESSEN GROEP 5 EN 6

Smaaklessen is hét lesprogramma over eten voor groep 1 t/m 8. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen kinderen hun eten.

Waarom is een appel beter voor je dan een reep chocola? Hoeveel eten verdwijnt er eigenlijk in de afvalbak? Waarom hoort een suikerspin niet in de schijf van 5?

Om deze vragen te beantwoorden, gaan de leerlingen op ontdekkingstocht in de wereld van ons voedsel. De leerlingen doen proefjes. Ze ontdekken waar ons eten vandaan komt. Ze worden gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen.

Doel:

  • Leerlingen leren hun smaak te ontwikkelen door het proeven van (on)bekende voedingsmiddelen.
  • Leerlingen hebben meer interesse in eten, drinken en smaak.
  • Leerlingen hebben meer kennis over smaak, voeding en gezondheid, voedselproductie, consumentenvaardigheden en en voedselbereiding. 
  • Leerlingen zijn zich meer bewust van hun eigen eetgedrag en de relatie met gezondheid en duurzaamheid.
  • Leerlingen hebben meer vaardigheden ontwikkeld op het gebied van een gezonde en duurzame voedselkeuze.

Tijdsinvestering:

De leskist smaaklessen 5/6 bestaat uit 5 lessen. De tijdsinvestering varieert per les van 35 tot 105 minuten.

Verdere benodigdheden:

Alleen een aantal basismaterialen zijn in de leskist opgenomen. Neem daarom per les door, voor welke materialen je zelf moet zorgen.

Inhoud:

  • Handleiding
  • Bekers
  • Bordjes
  • Snijplank
  • Bestek, mesjes, houten lepel, zeef
  • Kom, maatbeker
  • Keukenweegschaal
  • Ovenhandschoenen
  • Citroenpers

Opmerkingen:

Wanneer je een schoolproject over voeding wilt organiseren, reserveer dan ook de smaaklessen voor groep 1/2, 3/4 en 7/8.

Type
Leskist
Niveau
groep 5, groep 6
Periode
Het hele jaar
Plaats
School
Uitvoering door
Leerkracht
Kosten
De eerste 24 items vallen in het abonnement voor scholen in Leusden
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 37: Waarden en normen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs
Trefwoorden
voeding
smaak
proeven