terugterug naar het overzicht

SMAAKLESSEN GROEP 7 EN 8

Smaaklessen is hét lesprogramma over eten voor groep 1 t/m 8. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, verkennen kinderen hun eten.

Wie durft exotische soorten fruit en groente te proeven? Hoe zit het met eten en bewegen? Wat eet ik eigenlijk op één dag?

Om op dat soort vragen antwoord te vinden gaan de leerlingen op ontdekkingsreis in de wereld van ons eten. Ze doen proefjes. Ze leren over de herkomst van ons voedsel. Ze ontdekken hoe de zintuigen smaak bepalen en worden gestimuleerd om nieuwe dingen te proberen.

Doel:

  • Leerlingen leren hun smaak te ontwikkelen door het proeven van (on)bekende voedingsmiddelen.
  • Leerlingen hebben meer interesse in eten, drinken en smaak.
  • Leerlingen hebben meer kennis over smaak, voeding en gezondheid, voedselproductie, consumentenvaardigheden en en voedselbereiding. 
  • Leerlingen zijn zich meer bewust van hun eigen eetgedrag en de relatie met gezondheid en duurzaamheid.
  • Leerlingen hebben meer vaardigheden ontwikkeld op het gebied van een gezonde en duurzame voedselkeuze.

Tijdsinvestering:

De leskist bestaat uit 5 lessen. De tijdsinvestering varieert per les van 40 tot 90 minuten.

Verdere benodigdheden:

Alleen een aantal materialen zijn in de leskist opgenomen. Neem daarom per les door voor welke materialen je zelf moet zorgen.

Inhoud:

  • Handleiding
  • Bekers
  • Schaaltjes
  • Borden
  • Blinddoeken
  • Snijplank
  • Ovenhandschoen
  • Bestek, zeef, blikopener, rasp, knoflookpers, schilmessen, schaar
  • Keukenweegschaal
  • Deegroller
  • Zakje meelwormen
  • VR brillen

Opmerkingen:

Wanneer je een schoolproject over voeding wilt organiseren, reserveer dan ook de smaaklessen voor groep 1/2, 3/4 en 5/6.

Type
Leskist
Niveau
groep 7, groep 8
Periode
Het hele jaar
Plaats
School
Uitvoering door
Leerkracht
Kosten
De eerste 24 items vallen in het abonnement voor scholen uit Leusden
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 35: Redzaam gedrag
Kerndoel 37: Waarden en normen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs
Trefwoorden
voeding
smaak
proeven