Flevoland
Organisatie
De Lelystadse Boer
Type
Lessen en excursies
Niveau
groep 1 t/m 8
Periode
mei t/m december
Plaats
Vogelweg 20, 8218 ND Lelystad
Kosten
€150,- per klas
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 12: Woordenschat
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Domeinen
dieren
duurzaamheid
milieu
natuur
voeding
biodiversiteit
Uitvoering door
Boerin Karin Perdaems, gecertificeerd educatieboerin aangesloten bij het platfor
Trefwoorden
boerderij
akkerbouw
voeding
kippen
duurzaamheid
kringlooplandbouw
winkel

Bezoek akkerbouwbedrijf De Polderkip

Eten koop je in de winkel, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Wat doet een boer allemaal om een plantje te laten groeien en gezonde dieren te houden? Ontdek de wereld van een kringloopboerderij en laat je verrassen op boerderij Polderkip-Polderknoflook

Karin, Kiki, Marc en Cris ontvangen schoolklassen op hun familie bedrijf. Ontdek in de buitenlessen hoe de gewassen groeien en leer leuke bijzondere dingen over knoflook, aardappels, groene asperges, uien, wortels, suikerbieten, tarwe, veldbonen en de scharrel kuikens niet te vergeten. Het familie bedrijf werkt onder Beter Leven keurmerk en met veel aandacht voor de bodemgezondheid en natuur zoals bloemen/akkerranden.

De seizoenen en het weer zorgen iedere keer weer voor een unieke les. We hebben verschillende lessen; plantaardige les over akkerbouwgewassen, les over scharrelkippen, duurzaamheid les en in alle lessen komt uiteraard de kringlooplandbouw aanbod. Soms kunnen we iets zaaien of oogsten, een andere keer zijn er kuikens, of we gaan wat lekkers maken van onze knoflook of asperges.

Doel:

De leerlingen leren over de teelt van planten en hoe de kippen zich ontwikkelen. Wat is er nou nodig voor een gezonde plant en vitale kip? Verder maken ze kennis met hoe knoflook verbouwd wordt en hoe je het kunt verwerken. Maak kennis met de vlees kippen van Karin in een vrije uitloopstal en volg het proces van verwerking en de verkoop van de kip. Het bedrijf is een kringloopbedrijf, dit houdt in dat ze hun eigen geteelde tarwe weer voeren aan de kippen. Duurzaamheid komt ook aan bod aan de hand van zelf opgewekte stroom via de zonnepanelen op de daken van de schuren.

Tijdsinvestering:

2 uur

Opmerkingen:

Per groepje van 5 leerlingen wordt 1 volwassen begeleider gevraagd.

Voor vragen kun je terecht bij  boerderijbezoek@delelystadseboer.nl

De kosten van een bezoek zijn 150 euro, waarbij we de scholen kunnen helpen een tegemoetkoming van ZuivelNl of KipKiplekker te krijgen.