Flevoland
Organisatie
The Waste To Succes
Type
Lessen en excursies
Niveau
groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8
Plaats
1. Op school, in de schoolomgeving 2. Of op een partnerlocatie van The Waste To Success (zoals bij een boer of in een restaurant)
Kosten
Op aanvraag
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Kerndoel 46: Dagritme en seizoenen
Kerndoel 47: Ruimtelijke inrichting
Kerndoel 55: Reflecteren
Domeinen
natuur
voeding
duurzaamheid
biodiversiteit
voedselverspilling
Uitvoering door
Chefs van The Waste To Success
Trefwoorden
Koken, workshop, creativiteit, Natuur, Voeding, Duurzaamheid, Biodiversiteit, Voedselverspilling
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger3. Goede gezondheid en welzijn4. Kwaliteitsonderwijs12. Verantwoorde consumptie en productie13. Klimaatactie15. Leven op het land

Kookworkshop: Creatief koken tegen voedselverspilling met The Waste To Succes

Wie zijn wij? The Waste To Success is een stichting die zich inzet tegen voedselverspilling. Een collectief van chefs met een sociaal hart. Die geloven: de weg naar succes is nooit perfect!

Van boer tot bord verspillen we 1/3e van de totale voedselproductie. Terwijl wereldwijd momenteel 1 op de 8 mensen lijden aan de gevolgen van honger.

De voedselproductie heeft een grote impact op het klimaat omdat het veel energie, water en land kost en helaas wordt het eten niet eerlijk verdeeld over de wereld. Dan voelt het extra gek dat we hier in Nederland soms kromme komkommers weggooien, of dat restje thuis niet meer opeten.

Doel:

Wij geloven dat voedselverspilling een wereldwijd probleem is dat lokaal kan worden opgelost. De bewustwording over een duurzame toekomst met minder voedselverspilling kan volgens ons al zo vroeg mogelijk beginnen.

Onze missie is dus voedselverspilling tegen te gaan door te koken met voedseloverschotten, samen met jullie leerlingen.

Tijdsinvestering:

1,5-3 uur

Verdere benodigdheden:

- Aanwezig op locatie: Elektra, tafels, ehbo doos aanwezig. 

- Wenselijk maar niet verplicht: kommetjes, bordjes, schorten en lepels 

- Kleding: kan vies worden. 

- Tupperware: leuk als kinderen van te voren ook bakjes meenemen om het gemaakte eten ook mee naar huis te nemen.

Opmerkingen:

Voorbereiding: 

The Waste To Success neemt de benodigdheden voor het koken mee en zorgt voor een duidelijke introductie op het thema, en een korte instructie rondom veiligheid.

Als docent:

- Bereid je de leerlingen kort voor op het thema. Dat kan als volgt:

    - Wellicht hebben de leerlingen hebben hiervoor al een ‘Smaakles’ of ander lespakket rondom voedsel en koken meegemaakt. Dit is een goede voorbereiding.

    - Vertel over voedselverspilling. Laat hierbij bijvoorbeeld het volgende filmpje zien: Klokhuis: hoe kun je zelf voedselverspilling voorkomen?

- Zet je de klas klaar. Het bakken en proeven speelt zich af in de klas, in de aula, een open ruimte of buiten. Wij verwachten dat de tafels leeg zijn en samen kunnen we ze in groepen van 4-6 leerlingen worden klaargezet. Daarbij moet er makkelijk toegang tot water, elektriciteit en afvalbakken zijn.

- Op de dag van het koken deel je de leerlingen in in groepjes en als mogelijke assisteer je de rest van de workshop op een actieve manier.

Als leerling:

De voorbereiding voor de leerling is om alvast na te denken over het thema, door middel van het filmpje te kijken, en na te denken over vragen als: Wat wordt er thuis zoal het meeste verspild? Wat vind je er van? 

Datum en tijd in overleg.

Inhoud:

Wij gaan koken met jouw leerlingen! Met ingrediënten die gered, lokaal en in het seizoen zijn. Ze gaan zelf aan de slag met proeven, voelen en ruiken.

Hierbij gebruiken ze hun creativiteit om van iets ongewoons, iets ongewoons lekkers te maken.

We geven de leerlingen mee:

- wat de waarde en herkomst is van de producten door middel van een interactieve introductie. (De eerste 10-15 minuten doen wij ‘De Verspillingsvrije Quiz’) 

- dat groente en fruit met gekke vormen ook lekker zijn

- hoe ze het plezier en de vaardigheid van het koken (terug) kunnen krijgen door zelf te koken en te proeven.

- hoe ze wat ze geleerd hebben om te kunnen zetten in tips om thuis verspilling tegen te gaan.

We sluiten de workshop natuurlijk af met 15 tot 20 minuten samen eten en proeven. 

Mogelijk: We sluiten de kookworkshop af met het aanbieden het eten aan aan andere klassen, of we organiseren een pop-up buffet restaurant waarbij de gemaakte gerechten aangeboden worden aan de ouders of de andere leerlingen.