Flevoland
Organisatie
Bij Boer Sjaak
Type
Lessen en excursies
Niveau
groep 3 t/m 8
Periode
Schoolklassen zijn op woensdag welkom in de maanden april t/m oktober
Plaats
Adres van het bedrijf: Nulderpad 6, Zeewolde
Kosten
€50,- per klas
Kerndoelen
Kerndoel 1: Informatie verwerven
Kerndoel 4: Informatie opzoeken
Kerndoel 12: Woordenschat
Kerndoel 33: Eenheden en maten
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Kerndoel 44: Kennis van produkten
Domeinen
natuur
voeding
biodiversiteit
boerderij
dieren
Uitvoering door
Hildegonda Ytsma, aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland
Trefwoorden
koeien
boerderij
melkvee
voeding

Bij Boer Sjaak Boerderijbeleving in Zeewolde (gr 3-8)

Op ontdekking bij een melkveebedrijf!

Kom langs bij “Bij Boer Sjaak”!

Ik ben Hildegonda Ytsma en heb samen met mijn man een melkveebedrijf. Ons melkveebedrijf is gevestigd aan het Nulderpad (gemeente Zeewolde).

Onze boerderij ligt op loopafstand van Scoutinglandgoed Zeewolde en ca. 20 min. fietsafstand voor scholen uit Zeewolde, daarnaast ook goed bereikbaar met de auto vanuit Zeewolde, Harderwijk, Biddinghuizen, Nijkerk, Huizen, en Almere. Naast dat ik educatieboerin ben voor Kom bij de Boer, werk ik op basisscholen. In september 2021 heb ik het collegiaal bezoek doorlopen en het keurmerk Boerderij Educatie Nederland behaald.

We proberen op een duurzame manier melk te produceren. Dit doen we o.a. door zelf stroom op te wekken. Naast de koeien en kalfjes is er ook natuur op ons erf te vinden. Zoals bomen, zwaluwen, bijen en insecten. Ons kruidenrijk grasland is goed voor de biodiversiteit. Vanaf het voorjaar is er van alles te zien.

Net buiten de polder, in het gebied Arkemheen zorgen we voor de bescherming van vogels, door onder andere het plaatsen van nestbeschermers en het maaien uit te stellen. Het is een belangrijk gebied voor weide-, broed- en trekvogels.

Na ontvangst van de groep en een korte introductie, neem ik jullie graag mee voor een rondleiding over ons melkveebedrijf, langs koeien, kalfjes, voer en machines. Zo komen de kinderen al meer te weten over de boerderij. De kinderen en ouders/begeleiders krijgen tijdens de rondleiding ook kort uitleg over een aantal opdrachten. Tijdens de pauze proeven de kinderen zuivelproducten. Daarna mogen de kinderen in groepjes aan de slag met de opdrachten, om op deze manier zelf dingen te leren, te ontdekken en te beleven. De boerderijles wordt afgesloten met het maken van boter en een spel.

Kleuters leren al veel op de boerderij door te zien, te horen, te ruiken en te voelen. Ook voor deze doelgroep heb ik verschillende opdrachten, afgestemd op hun niveau. Deze boerderijles sluiten we af met het proeven van kaas en drinkyoghurt.

Ik vind het leuk dat kinderen tijdens een boerderijbezoek spelenderwijs zien wat er op ons melkveebedrijf gebeurt; “Waar komt de melk vandaan en hoe wordt het geproduceerd'.

Doel:

Belevend leren bij een melkveehouderij over (melk)koeien.

Tijdsinvestering:

2 uur

Opmerkingen:

Per groepje van 5 leerlingen wordt 1 volwassen begeleider gevraagd. . De leerkracht zelf begeleidt geen groepje, zodat hij/zij kan rondlopen tijdens de opdrachten. Bij deze les verwachten wij van de groepsleerkracht een actieve houding in het begeleiden van de leerlingen en deelnemen aan de les.

Kleding en schoenen die tegen een stootje kunnen.

Schoolklassen zijn op woensdag en vrijdag welkom in de maanden maart t/m oktober.

Mocht het niet te koud zijn, dan geven we ook in de wintermaanden boerderijlessen. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Maandag en donderdag in overleg.

Let op: de les is pas definitief na bevestiging van de boer.

Deze educatieboer is lid van vereniging van Kom bij de Boer.

Kleutergroepen op afspraak.