terugterug naar het overzicht

IN DE PIZZATUIN

Centraal bij de les 'In de Pizzatuin' staat de vraag: Waar komt mijn pizza vandaan? De leerlingen onderzoeken waar de ingrediënten van hun pizza vandaan komen en hoe deze groeien en smaken.

De les bestaat uit een voorbereidende les op school en een buitenles in de Struintuin. Op school wordt er aandacht besteed aan de afstand die de verschillende ingrediënten afleggen voordat ze op een pizza liggen. Bij de les in de Struintuin kijken we naar de groei en smaak van de ingrediënten en bakken we heerlijke pizza's in de oven van verse producten uit de Struintuin. 

Doel:

  • De leerlingen leren dat er een relatie is tussen koopgedrag en vervuiling. Bewust koopgedrag leidt tot minder vervuiling;
  • Kennis van herkomst van voedselproducten, de relatieve milieubelasting van het vervoer en de voordelen van producten uit de eigen streek.

Tijdsinvestering:

De voorbereidende les op school neemt 1,5 tot 2 uur in beslag. De tijdsinvestering voor de excursie in de Struintuin is een ochtend.
 

Verdere benodigdheden:

Voor de voorbereidende les op school zijn scharen en lijm nodig. 

Inhoud:

Materialen voor de voorbereidende les op school:

  • Handleiding voor de leerkracht
  • Gelamineerde platen
  • Materialen om de opdrachten uit te voeren

Opmerkingen:

Voor de uitvoering van de opdrachten tijdens de excursie in de Struintuin worden 5 of 6  groepjes gemaakt van 5 leerlingen. Voor de begeleiding van deze groepjes is begeleiding van hulpouders nodig. 

Type
Les
Niveau
groep 5, groep 6
Periode
Augustus en september
Plaats
Struintuin; Hamersveldseweg 105
Uitvoering door
Vrijwilliger De Groene Belevenis
Kosten
De eerste 24 items vallen in het abonnement voor de scholen uit Leusden. Hier komen kosten per leerling bij.
Kerndoelen
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Duurzame ontwikkelingsdoelen
3. Goede gezondheid en welzijn4. Kwaliteitsonderwijs15. Leven op het land
Trefwoorden
schooltuin
groenten en fruit
duurzaam handelen
voeding
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding