terugterug naar het overzicht

ALLES VOOR EEN PANNENKOEK

Pannenkoeken bakken en eten is een feestje! Aan de hand van ‘Het Pannenkoekenboek’ van Eric Carle ontdekken de leerlingen wat je nodig hebt voor het bakken van een pannenkoek en hoe je aan deze producten komt (vroeger en nu).

Natuurlijk gaan jullie ook zelf pannenkoeken bakken en proeven! Aansluitend leren de leerlingen wat er in je lichaam gebeurt met de pannenkoek en is er aandacht voor gezond beleg en beleg wat beter niet te vaak kunt eten.

Doel:

  • Leerlingen kunnen uitleggen dat een ei van een kip komt, meel van het graan en melk van de koe
  • Leerlingen kunnen vertellen dat de kip, koe en graan op de boerderij gehouden / geteeld worden
  • Leerlingen kunnen in eigen woorden vertellen wat het verschil tussen bloem en (volkoren)meel is
  • Leerlingen kunnen hun eetgewoonten verwoorden m.b.t. pannenkoeken eten
  • Leerlingen kunnen plezier beleven aan het gezamenlijk pannenkoeken eten in de klas
  • Leerlingen kunnen de verschillende geuren en smaken van pannenkoeken herkennen en verwoorden
  • vertellen dat pannenkoeken vaak bij een speciale, feestelijke gelegenheid horen
  • twee voorbeelden noemen van ‘pannenkoeken’ uit andere landen
  • in eigen woorden vertellen dat je eten (in de vorm van regelmatige maaltijden) nodig hebt om te bewegen en te groeien
  • vertellen dat er verschil is tussen eten om te snoepen en eten om te groeien

Tijdsinvestering:

De leskist is opgesplitst in 3 delen. De onderdelen bij elkaar kosten ongeveer 2,5 uur. De tijd voor het werken in hoeken is daarbij niet meegerekend. 

Verdere benodigdheden:

Zelf zorg je voor de volgende materialen: eieren, melk, meel, vloeibare margarine of olie, keukenpapier, lijm of plakband en stoepkrijt.

Inhoud:

  • Handleiding
  • Prentenboek “Het Pannenkoekenboek” – Eric Carle
  • Tarwe aar in buis, bakje tarwekorrels
  • Bakje tarwemeel, tarwebloem, zemelen
  • Loep
  • Zeef, vijzel, graanmolen
  • Handpop kip, rubberen ei
  • Beslagkom, garde, opschep soeplepel, spatel, maatbeker
  • Gourmetstel, koekenpan
  • Schijf van vijf (A3)
  • Foto pannenkoeken met fruit, foto combine
  • 6 kaarten van koe tot melkpak
  • Kaartjes met afbeeldingen van ingrediënten van de pannenkoek en beleg
  • Kopieerbladen gelamineerd
Type
Leskist
Niveau
groep 1, groep 2
Periode
Het hele jaar
Plaats
Op school
Uitvoering door
Leerkracht
Kosten
De eerste 24 items vallen in het abonnement voor de scholen uit Leusden
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 39: Milieu
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger4. Kwaliteitsonderwijs12. Verantwoorde consumptie en productie15. Leven op het land
Trefwoorden
granen
levensstadia dier
boerderij
veehouderij
pannenkoek