terugterug naar het overzicht

BROOD BETER BEKEKEN!

Bij deze leskist gaan de leerlingen de wereld van brood beter bekijken. Hoe wordt brood gemaakt? Wat heb je daarvoor nodig en waar komt het vandaan?
Ze doen diverse proefjes met tarwekorrels, gist, gluten en meel. 
Ook kan het onderwerp glutenintolerantie of -allergie besproken worden.

Tijdens het werken met deze leskist kun je een bezoek brengen aan de Versbakkerij Leusden op de Hamershof. 

Als je deze leskist boekt, kun je ook alvast ean afspraak met de bakker plannen. Neem daarvoor contact op met Ted Tammer via info@versbakkerijleusden.nl 

Bij het lesmateriaal zitten links naar filmpjes over het onderwerp.

Doel:

  • Leerlingen kunnen verschillende soorten brood benoemen
  • Leerlingen kunnen uitleggen wat het verschil is tussen bloem en meel
  • Leerlingen weten waarom brood gezond is
  • Leerlingen weten dat tarwe behoort tot de grassenfamilie
  • Leerlingen weten dat er verschillende soorten granen zijn en kunnen de verschillende stadia benoemen
  • Leerlingen weten hoe je brood moet bakken

Tijdsinvestering:

Opdrachtencircuit: 1 uur, brood bakken: 3 uur (inclusief wachttijd)

Verdere benodigdheden:

Zelf zorg je voor: verschillende soorten brood (wanneer je Versbakkerij Leusden bezoekt krijg je het brood van de bakker mee), theedoek, oven met bakplaat, wat extra bloem om de tafels te bestuiven.

Inhoud:

  • Handleiding, opdrachtkaarten en broodpaspoort (om te kopieren)
  • Poster Graan voor brood
  • Tarwekorrels, maalstenen, vijzel, onderlegger
  • Zeefjes, plakband
  • Potje bloem, zemelen
  • Memoriespel grassenfamilie
  • Bakje met buisjes en kaartjes van granen
  • A4 Schijf van vijf
  • Map met verpakkingen
  • 3 Blinddoeken
  • Kiemen, zaaizaad tarwe
  • Glazen potje, 4 glazen, theelepel
  • Gist, suiker, zout
  • 1 kg tarwebloem
  • Maatbeker, beslagkom
Type
Leskist
Niveau
groep 5, groep 6
Periode
Het hele jaar
Plaats
School en eventueel Versbakkerij Leusden
Uitvoering door
Leerkracht
Kosten
De eerste 24 items vallen in het abonnement voor de scholen uit Leusden
Kerndoelen
Kerndoel 34: Gezondheid
Kerndoel 40: Planten en dieren herkennen
Kerndoel 41: Bouw van organismen
Duurzame ontwikkelingsdoelen
2. Geen honger3. Goede gezondheid en welzijn4. Kwaliteitsonderwijs15. Leven op het land
Trefwoorden
granen
akkerbouw
voeding