Doekist Kaas maken
Kaas, veel kinderen eten het regelmatig. Maar hoe wordt kaas nu eigenlijk gemaakt? Tijdens het werken met de doekist Kaas maken ontdekken de kinderen dit. Met de doekist kunt u, zoals de titel al zegt, met de klas zelf kaas maken. U begint met een inleiding over de koe, melk en kaas. Daarna kunt u met de kinderen de koequiz en/of de kaasquiz doen. Hierna gaan de kinderen aan de slag om kaas te maken. Dit kan met een deel van de klas als u de klas verdeelt in kleine groepjes die ieder hun taak hebben of klassikaal waarbij u een aantal leerlingen laat demonstreren. Als afsluiting zijn er diverse lesideeën die kunnen dienen als verwerkingsopdracht.
U zorgt zelf voor melk, karnemelk, zout, een grote pan en een gastoestel of verwarmingsplaatje (evt ook te leen bij de Hortus). In de doekist zit een flesje stremsel, wilt u dit in de koelkast bewaren?
Doel:
Bij deze leskist leren de kinderen:
Tijdsinvestering:
Inleiding+kaas maken c.a. 1,5 uur
Daarna 6 uur wachttijd en afhankelijk van de rijping van de kaas rijptijd.
Verwerking: afhankelijk van de gekozen werkvormen
Verdere benodigdheden:
Melk, karnemelk en zout
Gastoestel of verwarmingsplaatje, grote pan (te lenen bij De Hortus)
Inhoud: