Digitale uitleengids
terugTerug naar het overzicht

Doekist Kaas maken

Kaas, veel kinderen eten het regelmatig. Maar hoe wordt kaas nu eigenlijk gemaakt? Tijdens het werken met de doekist Kaas maken ontdekken de kinderen dit. Met de doekist kunt u, zoals de titel al zegt, met de klas zelf kaas maken. U begint met een inleiding over de koe, melk en kaas. Daarna kunt u met de kinderen de koequiz en/of de kaasquiz doen. Hierna gaan de kinderen aan de slag om kaas te maken. Dit kan met een deel van de klas als u de klas verdeelt in kleine groepjes die ieder hun taak hebben of klassikaal waarbij u een aantal leerlingen laat demonstreren. Als afsluiting zijn er diverse lesideeën die kunnen dienen als verwerkingsopdracht. 

U zorgt zelf voor melk, karnemelk, zout, een grote pan en een gastoestel of verwarmingsplaatje (evt ook te leen bij de Hortus). In de doekist zit een flesje stremsel, wilt u dit in de koelkast bewaren? 

Doel:

Bij deze leskist leren de kinderen:

  • dat melk van een koe komt.
  • hoe je van melk kaas kunt maken.
  • welke weg melk gaat voordat het als kaas in de winkel ligt.

Tijdsinvestering:

Inleiding+kaas maken c.a. 1,5 uur

Daarna 6 uur wachttijd en afhankelijk van de rijping van de kaas rijptijd.

Verwerking: afhankelijk van de gekozen werkvormen

Verdere benodigdheden:

Melk, karnemelk en zout

Gastoestel of verwarmingsplaatje, grote pan (te lenen bij De Hortus)

Inhoud:

  • Handleiding
  • Kaas-set bestaande uit:
    • 2 kaasvormpjes
    • 1 wrongelsnijder
    • 2 kaasdoekjes
    • 1 kaasdoek
    • 1 kaasthermometer
    • 1 pasteuriseerthermometer
  • 1 boekje ‘Kaas je kaasje’
  • 1 flesje stremsel (in koelkast!!)
  • 1 zakje yoghurtferment
  • 1 zakje kaasferment
  •  Keukengereedschap:
    • 1 vleesmes
    • 1 schuimspaan
    • 1 soeplepel
    • 1 zeef
    • 1 maatbeker 0,5 liter
    • 1 maatbeker 1 liter
    • 1 kaasschaaf
    • 1 garde
    • 1 beslagkom
  • 1 kinderschort
  • 1 kaaspers
  • huishoudfolie
  • Boekjes van koe tot kaas/ van koe tot koelkast (5x)
  •  Foldermateriaal
    •  Kaas
    • ?Alles over Nederlandse kaas
    •  Poster Van koe tot kaas
    •  Nederland Zuivelland

Type
Lesmaterialen
Niveau
groep 5 t/m 8
Uitvoering door
leerkracht
Informatie
Bekijk lesvoorbereiding